Bay ve Bayan İç Çamaşırı
14-09-2020
17:34
Bay ve Bayan İç Çamaşırı
İç çamaşırın ortaya çıkış tarihi, derin geçmişe dayanmaktadır. Kaya fresklerine göre ilk keten MÖ 2. bin yılda ortaya çıktı. Eski Mısır'da. Sadece cinsel organları örten, onları desteklemeyen bir peştamaldı. Görünüşe göre, bandajların yapıldığı malzeme deriydi. Kadınlar ayrıca vücudun sadece alt kısmını kaplayan bu tür giysiler giyerlerdi. Birkaç yüzyıl sonra, ilk "shenti" ortaya çıktı. O zamana ait bir kemerle bele tutturulmuş kumaş bandajlar, bu tasarım çok kısa bir etek gibiydi.
MS 1. yüzyılda Romalı gladyatörlerin vücudu önden ve arkadan kaplayan kapalı kalçalar giydiğine dair kanıtlar var. Hayatta kalan örneklere göre, bu iç çamaşırı modern erkek kayışlarına çok benziyor. O dönemin kadınları vücuda yapışan, ancak cinsel organları her tarafını örten kalın bez bandajlar giyerlerdi. Ayrıca bayanların göğüslerini kapatmadıklarını, aksine bunu mümkün olan her şekilde gösterdiklerinden de bahsediliyor. İlk korselerin ortaya çıkmasına rağmen kadınlar vücutlarını çıplak bırakıp göğüslerini sadece kısmen saklıyorlar.
Sadece 16. yüzyılın ilk yarısında bayanlar vücudu kaplayan korse giymeye başladı. Bu döneme "cadı avı" deniyordu ve kadınlara cazibelerini gösteren zulüm eşlik ediyordu. Katolik Kilisesi, kadınların ve erkeklerin cinsel organlarının bir şekilde dikkat çekici olduğu gerçeğine mümkün olan her şekilde direndi. Hanımlar elbiselerin altına korse giyerlerdi ama modern algıda iç çamaşırı yoktu.
Erkekler ve kadınlar, en ilkel kesimin geniş kollu uzun geceliklerinde yatağa girdiler. Bu tür ketenlere "kamiza" deniyordu ve mevsime ve iklime bağlı olarak keten, pamuk veya yünden yapılıyordu. Zamanla, kızlar kameeza'nın kadın versiyonunu kısalttı ve omuzlarını kısmen çıplak hale getirdi. Özellikle zengin bayanlar, değirmenciler için işlemeli gömlekler sipariş ettiler.
Erkek iç giyim modası da gelişti. Değişikliklerin yasa koyucuları, iç çamaşırları kısaltma ve süsleme fikrini ilk ortaya atan Fransız kraliyet evleriydi. Ana giysinin altına, erkekler ayak bileği uzunluğunda keten pantolonlar giydiler. 17. yüzyılın başlarında pantolonlar diz boyu şort ve çoraplara dönüştürüldü. Bu tür külotların alt kısmı dantelle süslendi ve bunlara pantolon deniyordu.
Pantolonun bayan versiyonu sadece 19. yüzyılın başında ortaya çıktı ve pantolon olarak adlandırıldı. Erkek meslektaşı gibi, ilk başta bu iç çamaşırı uzun dar pantolondu, sonra şort seviyesine kısaltıldı. 19. yüzyılın ikinci yarısında, pantolonlar ipekten yapılmış ve fırfırlar, fiyonklar ve fırfırlar ile süslenmiştir. İşin garibi, o zamanın hem erkek hem de kadın iç çamaşırları cinsel organları örtmedi.
Sadece 19. yüzyılın sonunda, erkekler ve kadınlar sadece rahatlık için değil, aynı zamanda güzellik için de kapalı pamuklu iç çamaşırı giymeye başladı. O yıllarda terzilik mesleği en çok talep gören meslekti. Kadınlar mümkün olan her şekilde cazibelerini ortaya çıkardı, derin yaka modası geri döndü ve zarif pantolonlarla birlikte adil seks cinsel bir devrim yarattı!
İlk sütyen 1899'da yapıldı ve bir korseye tutturulmuş iki bardaktan oluşuyordu.
20. yüzyılın başlarında kadınlar gittikçe daha fazla hak kazanıyor ve sıkı korselerin kaldırılmasını talep ediyordu. 1903 yılında Fransız kadın doktor Gauche Saro, korseyi dünyada ilk kez sütyen ve kemer olarak ikiye ayırdı.
Bu güne kadar iç giyim modası sürekli geliştirilmektedir. En son trendler zayıflama ve dikişsiz iç çamaşırı sundu. Artık her kişi neye ihtiyacı olduğunu seçebilecekti.
Günümüzde ise; külot, atlet, büstiyer, jartiyer, gecelik & fantazi gecelik, sütyen, sütyen takımları gibi herkesin kendi zevkine göre seçebileceği türlerde çok geniş kapsamlı ürünler üretilmektedir.